Kako posaditi vrtnico s koreninsko grudo

V: Nasveti za gojenje vrtnic Komentar: 0 Všečki: 2926

Sadike vrtnic s koreninsko grudo so posajene v loncih in se jih lahko sadi skozi celo leto.

KDAJ JE NAJPRIMERNEJŠI ČAS ZA SAJENJE SADIK S KORENINSKO GRUDO?

Sadike s koreninsko grudo so že dobro ukoreninjene, zato jih lahko sadite kadarkoli v letu. Sajenje ni mogoče le, če je zemlja zmrznjena ali pa preveč namočena, da bi se lahko lepo izkopalo sadilno jamo in potem korenine zasulo. 

KAJ POTREBUJEMO ZA SAJENJE?

Potrebujete vrtno lopato (štiharico), vrtne vile, vedro z vodo, zalivalko, dobro preperel gnoj (vsaj 2 leti star) ali drugo organsko gnojilo, škarje in seveda sadiko vrtnice. 

POSTOPEK SAJENJA

1. korak: Izkopljite sadilno jamo

Z vrtno lopato izkopljite sadilno jamo, ki je približno pol metra globoka in ravno toliko široka. Pri kopanju odstranjujte kamne in morebiten plevel.  Z vrtnimi vilami razrahljajte dno sadilne jame. V prst na dnu sadilne jame vmešajte lopato dobro preperelega gnoja, komposta ali 2 - 3 pesti drugega organskega gnojila (npr. Biogrena, Organik ipd.). Gnojilo prekrijte s prstjo.

2. korak: Sadiko vrtnice namestite v sadilno jamo

Sadiko vzamete iz lonca in jo postavite v sredino sadilne jame tako, je cepljeno mesto na sadiki približno 5 cm pod vrhom jame. Za določitev višine si lahko pomagate s palico ali z ročajem vil oz. lopate. Korenine ne smejo biti privihane. Če so predolge, jih skrajšajte s škarjami. V poletnem času, ko je sadika v polni rasti, odsvetujemo rahljanje korenin oz. rušenje koreninske grude in krajšanje korenin. Ker so naše sadike posajene v vrtno zemljo, je koreninska gruda težka in jo boste težko vzeli iz lonca, če bo namočena. Zato sadik pred sajenjem ne zalivajte. 

3. korak: Zasipanje sadilne jame

Korenine zasujete s sipko prstjo tako, da je prostor med koreninsko grudo in steno sadilne jame dobro zapolnjen. Prst sproti rahlo potlačite. Ko so korenine prekrite, prsti dodajte preperel gnoj, kompost ali 2 -3 pesti organskega gnojila. Pazite, da gnojilo ne pride v neposreden stik s koreninami. 

4. korak: Zalivanje

Preden jamo do vrha zasujete, zemljo rahlo poteptajte. Sadiko dobro zalijte s približno petimi litri vode, lahko tudi več. Počakajte, da vsa voda ponikne v prst. Nato sadilno jamo zasujete do vrha. Ker je prst sedaj namočena, je ne teptajte več. 

Prvo leto po sajenju je potrebno paziti, da se sadiko v sušnem vremenu vsakih par dni dobro zalije (vsaj 10 litrov vode). Bolje je zalivati bolj poredko, a takrat dobro, da se prst res dobro in globoko namoči. 

5. korak: Krajšanje poganjkov 

Če ste sadiko sadili jeseni oz. pozimi, sadiki odstranite odvečne poganjke, ostale pa skrajšajte. Če pa ste sadili času, ko je sadika zelena in cveti, je po sajenju ni potrebno obrezovati. 

Za ilustracijo napisanega pa si lahko ogledate še posnetek sajenja sadike z golo korenino v domovini angleških vrtnic - vrtnariji David Austin. 

Komentarji

Komentirajte