Kako posaditi vrtnico brez koreninske grude

V: Nasveti za gojenje vrtnic Komentar: 0 Všečki: 3845

Pomlad je pred vrati in iztekajo se zadnji tedni, ko je še mogoče saditi sadike vrtnic, ki so brez koreninske grude. Če boste pri sajenju upoštevali par preprostih korakov, se bo sadika zagotovo dobro ukoreninila in bo lepo rasla.

KDAJ JE NAJPRIMERNEJŠI ČAS ZA SAJENJE SADIK Z GOLO KORENINO?

Sadike brez koreninske grude oz. z golimi koreninami se lahko sadi od novembra do aprila. Na ta način se bodo ukoreninile do poletja in bodo že v prvi sezoni cvetele. Sajenje ni mogoče le, če je zemlja zmrznjena ali pa preveč namočena, da bi se lahko lepo izkopalo sadilno jamo in potem korenine zasulo. 

KAJ POTREBUJEMO ZA SAJENJE?

Potrebujete vrtno lopato (štiharico), vrtne vile, vedro z vodo, zalivalko, dobro preperel gnoj (vsaj 2 leti star) ali drugo organsko gnojilo, škarje in seveda sadiko vrtnice. 

POSTOPEK SAJENJA

1. korak: Dobro napojite sadike z vodo

Takoj ko prejmete paket s sadikami, jih odvijte iz embalaže in potopite jih v vodo. V vodi morajo biti cele korenine do cepljenega mesta, lahko pa so v vodi tudi poganjki (veje). Sadike naj bodo v vodi 1 - 2 uri, lahko tudi več. 

2. korak: Izkopljite sadilno jamo

Z vrtno lopato izkopljite sadilno jamo, ki je približno pol metra globoka in ravno toliko široka. Pri kopanju odstranjujte kamne in morebiten plevel.  Z vrtnimi vilami razrahljajte dno sadilne jame. V prst na dnu sadilne jame vmešajte lopato dobro preperelega gnoja, komposta ali 2 - 3 pesti drugega organskega gnojila (npr. Biogrena, Organik ipd.). Gnojilo prekrijte s prstjo, ki ste jo na dnu jame oblikovali v stožec.

3. korak: Sadiko vrtnice namestite v sadilno jamo

Sadiko postavite v sredino sadilne jame tako, da se korenine razporedijo okrog stožca prsti. Korenine ne smejo biti privihane. Če so predolge, jih skrajšajte s škarjami. Cepljeno mesto na sadiki naj bo približno 5 cm pod vrhom jame. Za določitev višine si lahko pomagate s palico ali z ročajem vil oz. lopate. 

4. korak: Zasipanje sadilne jame

Korenine zasujete s sipko prstjo tako, da so enakomerno prekrite. Prst sproti rahlo potlačite. Ko so korenine prekrite, prsti dodajte preperel gnoj, kompost ali 2 -3 pesti organskega gnojila. Pazite, da gnojilo ne pride v neposreden stik s koreninami. 

5. korak: Zalivanje

Preden jamo do vrha zasujete, zemljo rahlo poteptajte. Sadiko dobro zalijte s približno petimi litri vode. Počakajte, da vsa voda ponikne v prst. Nato sadilno jamo zasujete do vrha. Ker je prst sedaj namočena, je ne teptajte več. 

Prvo leto po sajenju je potrebno paziti, da se sadiko v sušnem vremenu vsakih par dni dobro zalije (vsaj 10 litrov vode). Bolje je zalivati bolj poredko, a takrat dobro, da se prst res dobro in globoko namoči. 

6. korak: Krajšanje poganjkov 

Sadiki odstranite odvečne poganjke, ostale pa skrajšajte, če so predolgi. Pustite 3 - 5 poganjkov, na katerih je 3- 5 očes. Dokler sadika ne razvije srkalnih korenin, ki bodo črpale vodo iz prsti, se lahko poganjki v sušnem in vetrovnem vremenu izsušijo. To se lahko zgodi tudi pozimi, zato pri sajenju v jeseni ali pozimi sadiko osujte s prstjo, da so poganjki zaščiteni pred izsušitvijo. Spomladi osipanje ni potrebno, pazite pa, da v suhem in sončnem vremenu sadiko vsakih par dni zalijete. 

Za ilustracijo napisanega pa si lahko ogledate še posnetek sajenja sadike z golo korenino v domovini angleških vrtnic - vrtnariji David Austin. 

Komentarji

Komentirajte