Rugoze - idealne vrtnice za začetnike

V: Pomoč pri izbiri sort Komentar: 0 Všečki: 2933

Rugoze – vrtnice, ki jim še burja ne more do živega

Bolj ali manj deževno poletje marsikomu prekriža načrte in tudi vrtnicam ni po godu. Res da ne trpijo suše, a neprestana vlaga je idealna za razvoj glivičnih bolezni. Tako marsikateri vrt namesto lepo olistanih in cvetočih rožnih grmov »krasijo« kvišku štrleče gole veje. In kot da to ne bi bilo dovolj, še burja zna tudi poleti pokazati svojo moč in odnesti še tisto malo listov in cvetov, ki se upirajo boleznim.

Pravo nasprotje tej žalostni podobi pa so vrtnice, ki jim pravimo rugoze. Vse te tegobe jim ne pridejo do živega in v jesen vstopijo kot bogato olistani in neprestano cvetoči grmi.

Če si želite vrtnico, s katero ne bo veliko dela in vas bo razveseljevala od pomladi do konca jeseni, posezite po eni izmed rugoz.

Rugoze so potomke japonskega šipka (Rosa rugosa), katerega domovina je Japonska, Koreja, vzhodna Kitajska in juhovzhodna Sibirija. Po svojem predniku so vse rugoze podedovale zelo visoko odpornost na nizke temperature in prenesejo celo sol na morski obali. Prav zato jih lahko mirno posadite na Gorenjski ob ceste, saj jim hude zime in sol s cestišča ne bosta prav nič škodila. Prepoznamo jih po grobih in nagubanih listih, ki so zelo odporni na bolezni. Iz lastnih izkušenj pa vam lahko povem, da jih tudi letošnja burja, ki je pokazala svojo moč ravno sredi sezone rasti, ni prav nič prizadela. Jeseni se listi zlato rumeno obarvajo in s tem lepo popestrijo vrtno barvno paleto. Ampak to še ni vse! Rugoze kot so 'Hansa', 'Scabrosa', 'Alba' in še marsikatera druga njihova sorodnica imajo vse zelo velike plodove – šipke. Ti začnejo nastajati že spomladi in če odcvetelih cvetov ne boste odstranjevali, boste imeli čez zimo na vrtu grmiček z oranžno rdečimi »balončki«. Šipki so seveda užitni in ker teh vrtnic ni potrebno ščititi pred boleznimi z raznimi strupenimi pripravki, lahko iz njih skuhate odlično šipkovo marmelado. Lahko pa jih pustite na grmu in se bodo z njimi sladkale ptice pozimi.

Toliko hvale, pa o cvetovih sploh še nisem nič napisala! Brez skrbi, ta idealna skupina vrtnic vas bo navdušila tudi s cvetovi. Za vse rugoze je značilno, da cvetijo skozi celo sezono do pozne jeseni. Po cvetovih pa se rugoze zelo razlikujejo. Med njimi najdemo vse barvne odtenke od bele do škrlatne, vse velikosti od treh do petnajstih centimetrov v premeru, vse tipe od enostavnih cvetov do močno polnjenih ter vse mogoče vonjave. Nekatere opojno dišijo, kot dišijo stare sorte vrtnic, da ne moreš mimo grma, ne da bi nos zakopal v cvet. Taki sta na primer  'Scabrosa' in 'Parfum de l'Hay', medtem ko 'Hansa', 'Therese Bugnet' in 'Roseraie de l'Haÿ' dišijo po klinčkih. Vrtnice iz skupine 'Grootendorst' skoraj nimajo vonja in tudi šipkov ne delajo, so pa njihovi cvetovi nekaj posebnega, ker imajo nazobčane lističe in spominjajo na nagelj.

Če iščete vrtnico, ki z njo ne bo veliko dela, ki bo zdrava in bo pogosto cvetela, ki bo prenesla nekaj suše in sence ter se bo lepo razraščala, potem izberite med rugozami. V višino zrastejo lahko tudi več kot meter in pol (odvisno od sorte), zato so idealne za živo mejo ali vogal vrta, s katerim se vam ne da ukvarjati, nižje rastoče sorte pa so primerne tudi za gredo ob vhodu ali večji lonec na terasi.

Poskusite, zagotovo vam ne bo žal!

 

Komentarji

Komentirajte